"Időbe került, amíg megtanultam, hogy egyáltalán nem szükséges, hogy az irodalom unalmas legyen, mondjanak bármit is a kritikák és kultúrkommentátorok; és nem más tanított meg erre, mint a Vájt fülűek brancsa."

 

A könyv Nick Hornby írásainak gyűjteménye, melyek egy amerikai irodalmi lapban jelentek meg 28 hónapon keresztül. Az író hónapról hónapra beszámol olvasmányairól, és persze nem rejti véka alá véleményét sem. A könyvek közt van regény, verseskötet, életrajz, levelezések gyűjteménye, stb.

De ezek az írások közel sem olyanok, mint amiket egyes szerzők kollégáik munkáiról szoktak írni. Ellenkezőleg, a művek pozitív oldalát próbálja kiemelni, s még a rossz véleményét is humorosan tálalja.

A könyveken kívül Hornby életéről is megtudhatunk érdekességeket, valalmint véleményét is a világ egyes dolgairól.

A könyv roppant szórakoztató, sosem gondoltam volna, hogy lehet  úgy olyan könyvekről olvasni, amelyek nagy részéről még csak nem is hallottam, hogy közben jókat kacarászok (meg néha hangosan röhögök). Ráadásul a szereplő művek közül jópár fel is került a majd-egyszer-szeretném-elolvasni listámra.

A fordítás viszont néhol kissé idegesítő. Hogy lehet a The Sopranos című sorozatot Szopránoknak fordítani?? Az sem konzekvens, hogy az egyes könyvek címe angolul vagy magyarul szerepel-e a szövegben. Az ilyen dolgok ugyan csak apróságok, mégis idegesítőek tudnak lenni.

 

9/10

 

Az író honlapja 

Európa Könyvkiadó, 2008                                                                                                         376 oldal                                                                                                                                  2800 Ft.

A bejegyzés trackback címe:

https://bookworm.blog.hu/api/trackback/id/tr17855652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása