"A dráma az életben mindig kifejezhető egy metaforával, a súllyal. Azt mondjuk, az emberre rászakadt valami teher. [...] Sabina drámája nem a súly drámája, hanem a könnyűségé. Nem teher szakadt rá, hanem a lét elviselhetetlen könnyűsége."

 

Az 1960-as évek végén kezdődő, Csehszlovákiában játszódó történet négy ember életét követi. Tomas, az elvált sebész beleszeret Terezába, a pincérnőbe, majd elveszi feleségül. Ám Tomas egész házasságuk alatt szeretőket tart. A prágai tavasz után Svájcba költöznek. Ott köt ki Tomas egyik szeretője Sabina, a festőnő is, aki ott összejön az álmodózó Franzzal. Kapcsolatuk rövid, de gyökeresen megváltoztatja Franz életét.

 

A történet során ugyanazon eseményeket  egészen különböző emberek szemszögéből  vizsgálhatjuk. A történetet gyakran szakítják meg eszmefuttatások különféle témákról. Politikáról, a kommunizmusról, szerelemről, hűségről, árulásról. De az ilyen filozofálgatások ellenére a könyv olvasmányos marad.

 Ez a könyv azok közé tartozik, amiket érdemes időről időre újra elővenni, mert minden alkalommal új jelentést fedezhetünk fel bennük.

 9/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookworm.blog.hu/api/trackback/id/tr10823404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása