"Ours is essentially a tragic age, so we refuse to take it tragically. The cataclysm has happened, we are among the ruins, we start to build up new little habitats, to have new little hopes. It is rather hard work: there is now no smooth road into the future: but we go round, or scramble over the obstacles. We've got to live, no matter how many skies have fallen."

 

Lawrence 1928-ban készült regényének főszereplője Constance, akit szülei  jóval szabadabb szellemben neveltek, mint az az 1. világháború előtti korszakben megszokott és elfogadott volt. Sokat utazhatott, tanulhatott, sőt még szexuális kalandokban is része lehetett. Ezzel a ténnyel férje is tisztában van, mikor 1917-ben feleségül veszi. Clifford Chatterley-nek esküvőjük után nem sokkal vissza kell mennie a frontra, majd a háborúból deréktől lefelé megbénulva tér haza.

Constance egy ideig maga ápolja őt, később egy ápolónőt is felvesz mellé. Ezzel rengeteg ideje marad magára. Férje sérülése miatt képtelen a szexuális életre (bár az író utal rá, hogy már sérülése előtt sem tartotta sokra a szexet), amit viszont Constance nagyon hiányol az életéből. Először a irtózik a gondolattól, hogy szeretője legyen, mert nem akarja megcsalni a férjét. Ám hamarosan megismerkedik Oliver Mallors-szal, a vadőrrel, aki nekik dolgozik. Hiába a nagy társadalmi különbség, szenvedélyes viszony alakul ki köztük.

A könyv megjelenése annak idején nagy botrányt kavart, sok helyen be is tiltották. Nyelvezete, egyes jelenetei akkoriban szokatlannak és felháborítónak számítottak, bár a 21. századi olvasó számára ezek már mindennaposak.

A társadalmi különbségeken kívül az író más problémákról is kifejti véleményét. Egyrészt érezhetően ellene van a fogyasztói társadalom kialakulásának és a materializmusnak. Szerinte ez a fajta világ tönkre teszi az embereket, elpuhítja és kapzsivá teszi őket, a férfiak már nem is igazi férfiak, a nők nem igazi nők emiatt.

A másik, talán kissé rejtettebb téma a női egyenjogúság kérdése. A főszereplőnő sokal felvilágosultabb gondolkodású, tanultabb, mint a legtöbb nő abban a korban. Azt, hogy mi volt a férfiak általános hozzáállása a nőkhöz akkoriban talán az a jelenet mutatja meg a legjobban, amikor Clifford és néhány férfivendége a nőkről és a szexről beszélget. A beszélgetésnél Constance is jelen van, de a férfiak mintha észre sem vennék őt, ő pedig kénytelen hallgatni, bár szívesen kifejtené a véleményét.

Igazán érdekes könyv rengeteg mondanivalóval.

 

9/10

 

D. H. Lawrence: Lady Chatterley szeretője                                                                         Ulpius Ház, 2007                                                                                                                      464 oldal                                                                                                                                 2999 Ft.

A bejegyzés trackback címe:

https://bookworm.blog.hu/api/trackback/id/tr90892816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása